Brainspotting

Brainspotting is een laagdrempelige therapievorm waarbij ook juist die gebieden in de hersenen en lichaam worden bereikt, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken.

Het is een methode voor de behandeling van o.a. angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten en lichamelijke klachten.

De therapie laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen, maar kan ook op zichzelf worden ingezet.

De therapie werkt rechtstreeks in op de diepere hersenstructuren en het lichaam, zonder dat het nodig is om lang over je probleem te praten of je ervaringen te analyseren.

Het pakt zowel bewuste als onbewuste blokkades aan waar je last van hebt in je dagelijks functioneren.

Brainspotting is voortgekomen uit EMDR, ontdekt in 2003 en doorontwikkelt door David Grand.


Hoe werkt Brainspotting in de praktijk?

Het uitgangspunt bij brainspotting is dat de richting die je opkijkt, bepaalt bij welke informatie in je hersenen je kunt komen. Als de blik (oogpositie) op het juiste punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd.

We zitten tegenover elkaar op een voor jou prettige afstand. Je krijgt een koptelefoon op met zachte bilaterale muziek, zodat beide hersenhelften actief betrokken blijven.

Je brengt in waar je mee aan de slag wilt. Terwijl jij vertelt vanuit jouw ervaring, vraag ik je om je bewust te zijn van de daarbij gevoelde lichamelijke reactie die je gewaar wordt. Bijvoorbeeld spanning op je keel, een knoop in je maag, druk op schouders etc.

Met een pointer (aanwijsstok) beweeg ik in je blikveld en als we de oogpositie hebben gevonden dan blijf je naar de pointer kijken. Ondertussen blijf je met jouw aandacht bij de nare ervaring en het bijbehorende lichaamsgevoel, terwijl ik met aandacht blijf afgestemd op jou.

Het is niet ongewoon dat er lange stiltes vallen tijdens dit proces.

Door het brainspotten komt in je brein opgeslagen informatie beschikbaar om gevoelens en gebeurtenissen te verwerken, gericht op het herstellen van balans.

Je brein en lichaam werken intensief samen en het zelfhelend vermogen gaat aan de slag.


De voordelen van Brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen, zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliĆ«nten
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen (precognitieve en preverbale gebieden)
  • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
  • Minder risico op hertraumatisering
  • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en prestaties
  • Kortdurende interventieperiodes.